Skip to content

Huidtoxiciteit nu beter te voorspellen tijdens inwendige bestraling van borstkanker

Bijwerkingen van de huid, met vaak permanente schade, komen helaas veel voor tijdens bestraling van borstkanker patiënten. Met het gebruik van  eenvoudig op te plakken  huidfilm kan in de toekomst de mogelijke schade beter voorspeld worden.

In 2018 hebben wij onderzoek gedaan bij 20 patiënten die de nieuwe vorm van inwendige bestraling ondergingen met radio-actieve zaadjes. Patiënten kregen de eerste 24 uur een flexibele huidfilm opgeplakt op de borst. Deze speciale film verkleurt op basis van de dosis die de huid bereikt. Door deze film vervolgens met een scanner uit te lezen kon goed voorspeld worden welke patiënt risico had op bijwerkingen van de huid, door een (te) hoge dosis. Dit biedt in de toekomst de mogelijkheid om de bestralingsdosis aan te passen, of onderhuids een injectie toe te dienen die de huid vervolgens beschermd.

De mooie resultaten van dit onderzoek, dat een samenwerking was tussen het Franciscus Gasthuis en het Erasmus MC, zullen op korte termijn worden gepubliceerd in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift.

voorbeeld van huidfilm en 3D weergave van de stralingsdosis