Skip to content

Goede cosmetische tevredenheid na vacuüm geassisteerde excisie van goedaardige tumoren

Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland wordt in het Franciscus Gasthuis & Vlietland sinds 2017 een goedaardige zwelling verwijderd zonder operatie. Deze behandeling wordt een vacuüm geassisteerde excisie genoemd en vindt plaats op de polikliniek radiologie. De huid wordt lokaal verdoofd waarna met behulp van een dikke holle naald (iets dikker dan een biopsienaald) de zwelling wordt aangeprikt en het weefsel in kleine hapjes wordt verwijderd. Eerder onderzoek liet al zien dat zwellingen tot 3cm op deze manier veilig en effectief verwijderd kunnen worden. Het veronderstelde voordeel van deze behandeling is het uitstekende cosmetische resultaat doordat er geen littekens achterblijven zoals na een operatie. Recent onderzoek onder behandelde patiënten in ons ziekenhuis laat zien dat het mogelijk is om zwellingen tot 5cm te verwijderen met een goed cosmetisch resultaat. Dit resultaat werd gemeten met de cosmetische schaal van de Nederlandse BCTOS-13 (vragenlijst voor het cosmetische resultaat na een borstsparende operatie). De resultaten zijn beter dan na een operatie voor borstkanker. Of de resultaten ook beter zijn dan na een operatie voor een goedaardige aandoening moet nog worden bevestigd door aanvullend onderzoek.

De tumor (rood) wordt verwijderd door de holle naald.