Skip to content
kubtec-icoon

De KubTec studie

In 2018 is op de borstkliniek van het Franciscus Gasthuis en Vlietland het KubTec apparaat aangeschaft. Dit apparaat staat op de OK en biedt de mogelijkheid om direct een röntgenfoto van het operatie weefsel te maken. De operateur kan zo direct zien of de tumor zich in het midden van het weefsel bevindt, en of er ruim genoeg geopereerd is. Indien er toch twijfel bestaat, kan de operateur direct een zogenoemde “ shave” verrichten. Hierbij wordt nog wat extra weefsel uit de operatieholte verwijderd, om zo echt zeker te zijn dat er geen tumor weefsel is achtergebleven.

Toen het KubTec apparaat nog niet bestond werd het weefsel eerst naar de radiologie ruimte gebracht om aldaar beoordeeld te worden. Het doel voor het aanschaffen van het KubTec apparaat was om operatietijd, en daarmee zorgkosten te besparen. Daarnaast was het doel om nauwkeuriger te opereren en daardoor de kans op een tweede operatie te verkleinen.

In de Kubtec studie hebben wij onderzocht wat het verschil in operatietijd is geweest in de groep vóór invoer van het KubTec apparaat en na invoer. Daarnaast hebben wij gekeken of er een verschil is geweest in het aantal patiënten dat opnieuw een operatie moest ondergaan vanwege positieve snijranden (dus dat er niet ruim genoeg geopereerd is en er waarschijnlijk tumorweefsel is achtergebleven in de operatieholte).

De resultaten van deze studie zullen naar verwachting begin 2023 gepubliceerd worden.

Veelgestelde vragen

Voorbeeld

Voorbeeld

Vragen? Neem contact op