Skip to content
icoon-vacuum

Vacuüm geassisteerde excisie

Een zwelling in de borst is niet altijd kwaadaardig, maar juist vaak goedaardig. Deze goedaardige aandoeningen, ook wel benigne of niet-eenduidig benigne aandoeningen genoemd, hoeven vaak niet verwijderd te worden. Soms heeft de patiënte klachten van de zwelling, wil zij toch graag van de zwelling af, of is er meer weefsel nodig om met meer zekerheid een diagnose te kunnen stellen. Dit wordt dan gedaan door middel van een operatie. Sinds juli 2017 kan een patiënte in het Franciscus Gasthuis & Vlietland ook kiezen voor een vacuüm geassisteerde excisie in plaats van een operatie. In dat geval wordt met behulp van een dikke naald de zwelling aangeprikt en in kleine hapjes verwijderd. Dit gebeurt op de afdeling radiologie onder lokale verdoving. Een operatie, narcose en opname zijn dus niet meer nodig.

De afgelopen jaren hebben wij de uitkomsten van de vacuüm geassisteerde excisie geëvalueerd en vergeleken met de operatie. Daarnaast hebben wij ook de patiënt gerapporteerde cosmetische uitkomsten en de kosteneffectiviteit van deze twee technieken vergeleken. In veel ziekenhuizen in Nederland wordt voor deze goedaardige zwellingen in de borst nog altijd een operatie gedaan. Door middel van deze evaluatie van zorg en het delen van onze ervaringen met de vacuüm geassisteerde excisie, willen wij de beschikbaarheid van deze techniek vergroten.  Daarnaast willen wij in de toekomst door middel van duidelijke richtlijnen voor deze (niet-eenduidig) benigne zwellingen de zorg voor deze patiënten verbeteren.

De ontwikkeling van de vragenlijst voor de cosmetische uitkomst na borstsparende behandeling is terug te vinden op PubMed. Het artikel over de cosmetische uitkomst na vacuum geassisteerde excisie is gepubliceerd in het tijdschrift the British Journal of Radiology.

Vragen? Neem contact op