Deze maand geeft iedere week één van ons een inkijkje in het werk voor Stichting BOR. Deze week vertelt Taco Klem over zijns werkt als borstkanker chirurg. In 2016 was hij mede-oprichter van onze onderzoeksstichting.
“Destijds heb ik het beroep van chirurg gekozen om praktisch bezig te kunnen zijn in het belang van de patiënt. Snel een goed resultaat zien na de operatie is natuurlijk ook erg fijn voor zowel patiënt als arts. De laatste tien jaar heb ik mij steeds bezig gehouden met onderzoek, onderwijs en opleiding. Onderzoeken of een operatie of aanvullende behandeling misschien korter, eenvoudiger of minder belastend kan worden. Ook denk ik dat we bij borstkanker meer aandacht moeten hebben voor klachten als vermoeidheid, somberheid, energieverlies, gewichtstoename, verlies van vertrouwen in het lichaam. Kan een op maat gemaakte leefstijlbegeleiding hier een belangrijke rol spelen? Zoals Elles, Sophie en Gerson de afgelopen weken al hebben verteld zijn dit vragen die we als onderzoeksgroep de komende jaren willen beantwoorden.”
De week van Taco
“Op maandag werk ik de hele dag op de polikliniek en zie ik nieuwe patiënten met borstkanker of een voorstadium daarvan (DCIS). Ook komen patiënten terug voor de uitslag van onderzoeken of een operatie. Iedere middag hebben we een overleg met verschillende betrokken specialisten zoals pathologen, radiologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten, physican assistants en mammacare verpleegkundigen. In dit overleg bespreken we de diagnoses en behandelopties van alle patiënten van die dag. Zo proberen we voor iedere patiënt nog op de dag van de diagnose direct een duidelijk behandelplan te maken. Op dinsdag opereer ik samen met de plastisch chirurg. Samen hebben we als doel om ook bij grotere tumoren een goed cosmetisch resultaat te behalen na de operatie, dit noemen we oncoplastische chirurgie. Op woensdag na het ochtendspreekuur hebben we een regionaal overleg met het Erasmus MC om specifieke chemo, immuno- en/of radiotherapie voor patiënten te bespreken. Op donderdagochtend weer een operatieochtend en ‘s-middags thuiswerken en tijd voor wetenschap. Die middag hebben we ook vaak overleg met de onderzoekers van onze Stichting BOR. Op vrijdagochtend doe ik het laatste spreekuur van de week en in de middag heb ik dan een meeting met een team van de Borstkliniek steeds weer kijken hoe we onze zorgverlening verder kunnen verbeteren.
Een week vol afwisseling dus! Als ik terugkijk op de afgelopen 15 jaar als chirurg dan besef ik hoe snel ontwikkelingen gaan. Bij een groot deel van de patiënten met borstkanker werden in 2008 de okselklieren nog volledig verwijderd. Voor de huidige chirurg in opleiding is dat haast niet meer voor te stellen! Over 15 jaar zie ik graag net zo wat we met Stichting BOR hebben bereikt om de behandeling van borstkanker nog beter voor de patiënt op maat gemaakt te krijgen.”